Kom i gang med abstrakte malerier

Kom i gang med abstrakte malerier

Kunsten er på flere planer blevet demokratisk og fri. Det er “tilladt” og bredt accepteret i det moderne samfund at mene, gøre og skabe stort set hvad man vil – også når det gælder kunstneriske udtryk og i særdeleshed abstrakte malerier. Derudover har vi alle fået let adgang til materialer, redskaber og hurtig opstartshjælp. Har du overvejet at træde ind i denne verden af frihed, former og farver – hvor ingen regler gælder?

Der er ingen “regler”, når du maler abstrakt

Noget af det vigtigste at erkende, før man går i gang med abstrakte malerier, er at der vitterligt ikke findes nogen regler. Man kan forfølge en genre, stil, tradition, osv., men som udgangspunkt er det enormt rart at mærke den frihed der ligger i, at lærredet er dit univers, og her er det kun dig der bestemmer. Og faktisk behøver du hverken store lærreder, dyre pensler eller maling med dyre farvepigmenter. I starten handler det bare om at komme i gang!

I DR-udsendelsesrækken Mesterlære fra 2020 argumenterer Michael Kvium da også for, at man aldrig er begrænset af manglende udstyr. Snup noget papir og et par farvekridt inde på børnenes værelse eller ved din roommate. De mest basale redskaber er næsten altid indenfor rækkevidde. Med andre ord er der altså intet i vejen for, at dine første abstrakte malerier kommer til verden på bagsiden af en mælkekarton, på en avis eller på et stykke printerpapir – brug hvad du har. Hvis du starter med at købe dig fattig i det “rigtige” udstyr, kommer du typisk til at lægge en anden værdi og motivation bag dine første værker / malerier. 

Kræver abstrakte malerier masser af lærreder, maling, pensler?

Start med hvad du har, men vær også opmærksom på, at mange supermarkeder, DIY-kæder, mm. har både lærreder, pensler, staffelier og maling på hylderne. Kvaliteten er ringe, så har du nået et niveau, hvor du sætter dine malerier til salg, eller du bare ønsker, de skal kunne bevares længe, bør du kigge i andre retninger. Billige lærreder vil hurtigt slå sig og blive skæve, og billig maling vil have mangel på farvepigment og hurtigt miste styrken. Hvis dit tiende abstrakte maleri bliver et sandt mesterværk, ville du ærgre dig, hvis det var lavet på de billigste materialer.

Når det kommer til redskaber, er der generelt en enorm idérigdom at spore blandt kunstnere (både de professionelle og amatører) – især når det gælder abstrakte malerier. Det mest nærliggende redskab er jo i virkeligheden din hånd. Og ja, den kan faktisk rigtig fint bruges. Ved at lægge ud med hånden, får du faktisk en rigtig fin føling med materialerne, og i virkeligheden også en god connection til dit maleri. 

Det kan også være interessant at gå på jagt i køkkenet eller redskabsrummet. Køkkenredskaber til fx bagning kan være super spændende at lege med i dit abstrakte maleri. Prøv fx dejskraberen eller malerrullen fra renoveringen af kælderen. Værktøjer som disse kan give dig en sjov introduktion til, at man ikke nødvendigvis skal bruge en pensel eller nøje blande malingen, før den rammer lærredet. 

Et andet rigtig godt og inspirerende redskab til din første leg med abstrakte malerier er en vandspray / forstøver-spray. Vandet kan både sprøjtes på lærredet før du tilføjer malingen, men den kan bestemt også sprøjtes ovenpå malingen. Læg eventuelt dit lærred på gulvet, sprøjt vand på malingen og løft nu lærredet på skrå, så malingen får lov at løbe i forskellige retninger.

YouTube viser dig vejen til dine abstrakte malerier

Det er altid rart at se, hvordan andre griber tingene an, og her er YouTube bare et helt fantastisk værktøj. Det gælder både for nyudklækkede kunstnere og for de erfarne. I bund og grund handler det jo om at kreative sjæle kan få mulighed for at inspirere hinanden. Abstrakte malerier vil uanset hvad altid have en del af kunstner med sig – også selvom man nøje har kopieret en andens stil eller teknikker. Så “stjæl” med arme og ben!

På YouTube finder du et hav af mini-kurser på både dansk og engelsk. Ofte kan det være en helt simpel teknik eller øjenåbner der gør, at du pludselig er i gang med dine egne abstrakte værker.