Sådan får du styr på danmarkshistorien

Elsker du også historier? Der er mange spændende historier at fortælle om vores land, og de bedste af dem finder du på hjemmesiden Leksikongen.dk. Leksikongen fungerer som et digitalt opslagsværk, hvor du kan dykke ned i en lang række forskellige emner lige fra enevælden og oplysningstiden til Danmarks besættelse under 2. Verdenskrig.

Der er mange gode grunde til at interessere sig for Danmarkshistorien. Én grund er naturligvis, at danmarkshistorien rummer mange spændende begivenheder, som er interessante i sig selv. Noget ganske andet er de eftervirkninger, som mange af begivenhederne har fået for eftertiden.

At vores samfund i dag ser ud som det gør, skyldes en lang række begivenheder i vores fortid. Samtidig er det vigtigt at vi lærer af de fejl vi tidlige begik. Dem kan vi kun lære af, hvis vi – gennem kollektiv hukommelse – husker på de historiske begivenheder. 

Begivenheder der fik betydning for eftertiden

På Leksikongen.dk kan du f.eks. læse den spændende artikel om reformationen. Reformationen foregik fra 1520 til 1539, og var et opgør med den katolske kirke. Gennem mange år havde Danmark været et katolsk land, men på baggrund af 95 tester fremsat af den tyske præst Martin Luther, blev der skabt en modreaktion i store dele af Nordeuropa.

Luthers kritik af den katolske kirke handlede primært om, at kirken havde bevæget sig væk fra de væsentligste aspekter ved kristendommen. Luther var imod idéen om afladshandelen – at man kunne betale penge for syndsforladelse – og at paven og den jordiske kirke således havde indflydelse på skærsilden. Ligeledes var Luther heller ikke begejstret for idéen om helgenernes fortjeneste, som han ikke mente havde baggrund i Bibelen. I

Protestantismen var således en modreaktion i forhold til den katolske kirke, og samtidig en tilbagevenden til en mere simpel og personlig tro, hvor Bibelens ord skulle ses som den eneste autoritet. Mennesket burde ikke kunne købe sig til Guds syndsforladelse. Syndsforladelsen kunne alene opnås gennem troen på Jesus.

Mange spændende temaer

Reformationen er naturligvis blot ét af mange forskellige temaer, som du kan dykke ned i, når du besøger Leksikongen.dk. Læs f.eks. også om enevælde (1660-1849) – en periode som har været med til at forme vores kongehus til det moderne monarki, som vi har i dag. Læs også om alt fra Harald Blåtands runesten til sønderjyder i kamp under 1. Verdenskrig og samarbejdspolitikken under 2. Verdenskrig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *