Stop inflationens indtog i din opsparing

Overvej, hvad inflationen gør ved din opsparing

Vidste du, at dine penge bliver mindre værd, når de står på din bankkonto? Og at det også gælder, selv om du ikke betaler negative renter til banken af dit indlån? Hvert år bliver dine penge i gennemsnit 2% mindre værd – og det skyldes inflation, som de fleste desværre glemmer at tænke over, når de sparer op.

Hvad er inflation?

Hvis du har bemærket, at ting over tid bliver dyrere, så har du også bemærket inflation. Inflation betyder nemlig, at priserne på ting stiger. Det er imidlertid ikke kun priser, men også lønninger, der stiger, og det forklarer meget godt sammenhængen omkring inflation.

Når varerne bliver dyrere, vil medarbejderne have mere i løn for at kunne købe den samme mængde varer som tidligere. Og når medarbejderne skal have mere i løn, hæver virksomhederne priserne på deres varer, så de stadig tjener det samme. Dermed bliver varerne endnu dyrere, og medarbejderne bliver således nødt til igen at spørge om mere i løn, og derefter….

Kan du se, hvad der sker? Der er skabt en inflationscirkel, hvor lønninger og priser presser hinanden i vejret. Det er der i og for sig ikke noget i vejen med, så længe det sker i et acceptabelt tempo. En tommelfingerregel siger, at inflationen gerne må være 2% om året; så følges lønninger og priser stille ad.

Opsparing følger ikke med

Der er dog et ret stort ”men” ved inflation. Når inflationen stiger, følger pengene på din bankkonto ikke med. De har stadig den samme værdi som hidtil, og de bliver dermed negativt påvirket af inflationen. Regner vi med, at inflationen er 2% om året, betyder det faktisk, at dit indestående i banken bliver 2% mindre værd om året, når der ikke betales indlånsrenter. Og når vi så tilføjer, at flere og flere betaler negative indlånsrenter, er det ikke svært at se, at inflationen for alvor er en skidt ting for din opsparing. Har du budgetteret med, at din opsparing har den samme værdi over tid, vil du dermed blive skuffet.

Red din opsparing fra inflation

Der findes dog heldigvis en løsning på problemet. Ved at investere din opsparing i aktiver såsom aktier, ejendomme eller forex (klik her for at læse mere om forex) til et afkast, der overstiger inflationen, vil dine penge i stedet blive mere værd. Er inflationen f.eks. 2%, og du investerer dine penge til et afkast på 5%, tjener du nu 3% i realafkast i stedet for at tabe 2%. Vil du undgå, at din opsparing rammes af inflation, er rådet derfor klart – sørg for at investere din opsparing.

Skriv et svar