Slip af med dine hudorme

Hvad er en hudorm?

Hudorme er små ophobninger af talg i huden og de kan både være sorte og hvide. Begge opstår ved ophobning af for meget talg i hudens porer, og forskellen på de to er bare farven. Den sorte hudorm er en forurenet hudorm, der er misfarvet, denne kalder man en åben hudorm. De hvide er små prikker i huden.

Man forbinder tit hudorme og bumser med usunde madvaner, men i langt de fleste tilfælde skyldes hudorme faktisk en hormonel ubalance i kroppen. Talg findes naturligt i vores porer i huden. Nogle mennesker har en højere produktion af talg end andre, og når den bliver for høj, vil den ophobe sig og tilstoppe porerne i huden. Sådan opstår hudorme , som også kaldes for komedoner.

Hudorme opstår der, hvor vi har flest talgkirtler på kroppen og de kan derfor både være i ansigtet, på ryggen og brystet.

Hvorfor får jeg hudorme?

Hudorme opstår, fordi din krop overproducerer talg, som derfor stopper porerne til i din hud. En overproduktion af talg i kroppen skyldes ofte en ubalance i kroppens hormoner. Ubalancen kan skyldes mange forskellige ting og sker ofte, når kroppen gennemgår forskellige perioder, som kan give hormonelle forstyrrelser.

Det kan være i teenageårene, hvor kroppen ændrer sig en hel del hormonelt over kort tid, eller i forbindelse med graviditet, hvor de såkaldte graviditetshormoner kan skabe ubalance i kroppen og derfor være skyld i, at du får hudorme. Også i overgangsalderen kan der opstå en ubalance i din talg produktion.

Hvordan kommer jeg af med mine hudorme?

Du kan få hudorme alle steder på kroppen, men oftest kommer de i ansigtets T-zone, som er området omkring hage, næse og pande.

Der kan være flere forskellige grunde til, at dine porer i huden stopper til. Har du store porer i huden, vil der også lettere kunne ophobe sig skidt og snavs, som udvikler sig til hudorme. En fedtet hud kan også være årsag til, at huden stopper til. Det er derfor vigtig at bruge de rigtige hudplejeprodukter.

Måden du kan komme af med dine hudorme på, er at presse dem ud. Det kan du gøre ved hjælp af dine fingre, en peel off maske eller et plaster.

Den klassiske og nok mest kendte metode er ved at presse dem ud med fingrene. Men når du bruger dine fingre, kan du risikere at ødelægge den omkringliggende hud. Fingrene er heller ikke en særlig hygiejnisk måde at gøre det på, da man ofte har bakterier på hænderne, som man derved tilfører de tilstoppede porer og risikere at gøre det endnu værre. Brug i stedet en såkaldt hudormefjerner af stål, også kaldet et komedonspyd, og husk at spritte den af efter brug.

En hudormefjerner fungerer ved, at du placerer det oven på den hudorm, du gerne vil fjerne. Huden skal gerne være varm og blød, så porerne åbner sig, det gør det nemmere for dig at fjerne dine hudorme. Har du svært ved at få hudormen ud, kan du bruge spidsen på komedonspyddet til forsigtigt at prikke et lille hul på hudormen, så den kan komme ud.

Når du har fjernet dine hudorme, er det nødvendigt at rense huden grundigt med en ansigtsrens, der egner sig til din hudtype. Afslut altid med en nærende creme som er velegnet til uren hud.

Skriv et svar