Hold i nakken – igen ?

 

Udtrykket hold i nakken eller hold i ryggen er det man kalder en symptombeskrivende diagnose som beskriver den blokeringsfornemmelse mange oplever ved hold i nakken. Smerten i nakken kommer ofter ude af det blå – mange i forbindelse med en simpel ”forkert” bevægelse, eller den er der når du vågner op og ”har sovet forkert”

 

Hold i nakken – hvorfor

Hold i nakken om end det kan virker voldsomt er sjældent et udtryk for noget mere alvorligt. Ind imellem kan hold i nakken fornemmelsen dog være et udtryk for f.eks. en diskusprolaps i nakken hvorfor det kan være vigtigt at få undersøgt årsagen til dine nakkesmerter hos f.eks. en kiropraktor.

 

Selve hold i nakken skyldes kombination af de små led inde omkring nakkehvirvlerne og musklerne omkring som går i en krampelignende tilstand. Jaget opstår typisk ved forsøg på at bevæge nakken ud af den låste position – deraf også udtrykket ”nerve i klemme i nakken” som er meget beskrivende for den fornemmelse mange oplever ved jag i nakken i forbindelse med hold i nakken.

 

Spændingshovedpine ved hold i nakken

Mange oplever at hold i nakken erstattes af spændingshovedpine i efterforløbet. Når først den mest akutte del af hold i nakken er overstået og bevægeligheden begynder at vende tilbage oplever mange at deres nakkesmerter ændre sig og får mere karakter af smerter, stivhed i nakken samt spændingshovedpine.

 

Hvordan behandles hold i nakken hos kiropraktor

Hos kiropraktor er behandlingen for hold i nakken oftest rettet mod at genskabe bevægeligheden i de små led som sidder omkring nakkehvirvlerne, ligesom behandlingen af muskulaturen er gavnligt for at hjælpe tilstanden på vej hurtigst muligt. Akupunktur bruges ofte i tillæg til anden muskelbehandling hos kiropraktor ved hold i nakken da det skånsomt kan hjælpe på den krampelignende smerte som musklerne tit har.

 

Din kiropraktor kan tillige hjælpe dig med at få bevægeligheden tilbage i nakken ved et hold i nakken samt lindre på smerterne hurtigt, således at du er tilbage igen til normal dagligdag uden gener.

 

De fleste vil opleve markant bedring af deres hold i nakken allerede efter første behandling hos kiropraktor. Der dog ikke to patienter og behandlingsforløb som er ens.

 

Hvad skal jeg selv gøre ved hold i nakken ?

Som ved alle andre problemer i ryggen og nakken er det vigtigt at holde sig i gang inden for det kroppen tillader. Begrebet aktiv hvile er godt dækkende for den adfærd som er hensigtsmæssig når du oplever hold i nakken, spændingshovedpine eller andre smerter og gener til ryg eller nakke. Begrebet aktiv hvile dækker over det faktum at du skal holde dig igen og minimere hvor meget du ligger og sidder, men kun tage kortere pause og hvil, fremfor bare prøve at ligge det væk.

 

Smertestillende på håndkøbsbasis kan ind imellem være indikeret for nemmere at kunne holde sig kørende. De virker dog kun på selve smerten og således ikke på den bagvedliggende årsag. Det kan dog medvirke til at du nemmere kan formå at holde dig i gang.

 

Mindre øvelser med fokus på mobilitet og bevægelse er ofte hensigtsmæssigt for at få nakken i gang hurtigere. Din kiropraktor kan hjælpe dig med øvelser som er hensigtmæssigt ved smerter og gener i nakken og ryggen.

 

Skal jeg bruge is eller varme ved hold i nakken ?

Det rigtige svar at du skal bruge det som virker bedst. Is og varme behandling ved hold i nakken, spændingshovedpine eller andre smerter og gener i ryg eller nakken har hver sine fordele og ulemper, men begge kan være gavnligt. Is har en dæmpende effekt på smerterne pga påvirkning af signalerne til hjernen og er ofte godt i den akutte fase eller ved akutte problemer så som hold i nakken. Is kan til gengæld gøre musklerne i området mere stive og derfor mere irriteret. Varme derimod virker primært på den muskulære komponent for at løsne denne op.

 

Mange kan derfor godt lide en blanding af is og varme ved problemer så som hold i nakken, spændingshovedpine og andre gener.

 

Er mine smerter ved hold i nakken udtryk for noget alvorligt ?

Selvom smerten måske kan give mistanke om at der må være noget alvorligt galt med nakken når den jager og giver smerter ved hold i nakken, så det heldigvis sjældent udtryk for noget mere alvorligt.

 

Din kiropraktor vil dog stille dig en række spørgsmål samt undersøge dig grundigt mhp at udelukke eventuel anden og mere alvorlig årsag til dine nakkesmerter. Kiropraktorerne er uddannet sideløbende med lægerne i Odense og derfor godt rustet til at afklare årsagen til dine smerter samt hjælpe dig med at komme af med dem

 

 

 

 

Få hjælp til dine nakkesmerter i dag – både når det drejer sig om hold i nakken, spændingshovedpine eller andre årsager til smerter i nakken eller ryggen.

Book tid til kiropraktor i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *